fbpx
EventsWhat We Talk About When We Talk About Love

What We Talk About When We Talk About Love

Avtor: Raymond Carver

Režija: Maša Pelko
Dramaturgija: Jaka Smerkolj Simoneti
Scenografija in oblikovanje svetlobe: Dorian Šilec Petek
Kostumografija: Nina Čehovin
Lektorica: Tatjana Stanič
Glasba: Jurij Alič

Nastopajo: Maja Končar, Matija Rozman, Iva Babić, Gregor Podričnik, Lovro Zafred, Eva Stražar, Tamara Avguštin

»Welcome to fabulous Las Vegas« nas pozdravlja napis na steni ameriškega stanovanja iz šestdesetih let. Ja, točno to smo – Las Vegas. Mi, v odnosih, v katere se brezglavo in z glavo spuščamo, se igramo očke in mamice in ljubimo in sovražimo do prstov na nogah in v globine pod sabo in v sebi. Takrat se nam dogaja Las Vegas. Las Vegas v glavah, v srcih in v še kakšnih delih telesa. Kako je mogoče, da nekdo spravi iz tebe nekaj tako ‘fabulous’ in nekaj tako obratnega od tega – in še vse vmes?

Ansambel igralcev nam neprekinjeno in v hitrem tempu čara prizore situacij med dvema osebama, ki sta se ljubili, pa se zdaj sovražita, ki ravno začenjata skupno pot, ki ljubosumno udarjata druga po drugi, očeta, ki sinu priznava varanje njegove mati, dva, ki, ki, ki … Uprizoritveno zahtevno, vendar zelo spretno, se menjavajo ljubimci in prostori, majhna sobica tako postane balkon in bolnica in pralnica in vse in nič. Dvanajst kratkih zgodb Raymonda Carverja (1938 – 1988), ameriškega pisatelja in pesnika, nas neusmiljeno potaplja v situacije protagonistov, ki nam ne pustijo, da jih ne bi prevpraševali vnazaj in hkrati izpraševali samega sebe. Kako je mogoče, da ima odnos med dvema tako moč? Kaj sploh pomeni, da stopiš v mojo intimo in jaz v tvojo? Kakšen sem, ko sem s tabo?

Odlično postavljeno kratko prozo na odru povezuje Tamara Avguštin, ki dogajanje v duhu kolektivnega avtorstva (predstava je nastala kotavtorski projekt v okviru Drama Laboratorija – Čakajoč Supermana) komentira z zabavnimi domislicami in nam, potapljajoč v pijačo in cigaretni dim, pripoveduje svojo intimo. Zgodbo o sebi in človeku, ki ji je dal in vzel vse, kar v tistem trenutku je.

Za vse se pravzaprav zdi, da jih ni, brez te, ljubezni, ali kako bi ji sploh rekli. Kaj bi o njej res sploh lahko še povedali, ko pa je to najbolj opevana tema sveta? Znajdemo se v dnevni sobi življenj protagonistov daljne Amerike in jih skoraj malo voajersko opazujemo. In ta ljubezen je to, kar živimo tudi sami. Nič preveč fabulous. Nič preveč Las Vegas. Tako resnična in otipljiva, da boli. In da ljubi.

Morda jo nekoč nekje, vsak pri sebi, v delčku sveta, v delčku trenutka, najde.

In le dvoje rok imaš in eno samo srce. (Mila Kačič)

Jera Krečič

(nova članica uredništva Māgoa – redakcija za gledališče in film)

English description of the play can be found here.

Photography: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Naslednja ponovitev: 26. 2. 2019, Mala drama

Scroll up