fbpx
DesignThe Bald Soprano

The Bald Soprano

Plesasta-pevka-bestek-teater-Ana-Blush_Klemen-Po-Dežju

Kako pravimo dnevom v tednu? – Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday. – Kako je to zanimivo!

Ko se je Eugène Ionesco, da bi se naučil angleščine, poglobil v učbenike, je naletel na kopico vljudnostnih fraz in praznih besed. To ga je navdihnilo, da je napisal besedilo, v katerem je ob govoričenju oseb izrisal tudi izpraznjenost njihovega bivanja. Nastala je drama, ki to ni – sam jo je označil za antidramo – zgodba, ki ni zgodba, z naslovom, ki o njeni vsebini ne pove prav dosti: Plešasta pevka.

V njej srečamo zakonski par, ki govori, a se ne pogovarja. In drugi par, ki je skupaj, a se sploh ne pozna. In še dva, ki … G. in ga. Smith, g. in ga. Martin, služkinja in poveljnik gasilcev so priročno postavljeni na Angleško in tako varno oddaljeni od nas, da se lahko posmehnemo njihovemu blebetanju, bebavosti in modrovanju. A Ionescovo besedilo nastavlja ogledalo naši vsakodnevni rutini, puhlosti in narejenosti. Sprašuje nas, kje je naš ogenj.

Da bi ga le našli in ga ne bi dovolili pogasiti!

Srečno in veliko ognja!

 

BEŠTEKteater

Plešasta pevka (La Cantatrice Chauve, Eugène Ionesco, 1950)

5. in 6. maj 2018 točno ob 20.03, Prosvetni dom Savlje-Kleče, vstop prost

 

/ ENG

How do we call days in the week? Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday. – How interesting!

When Eugène Ionesco decided to learn English, he started searching through the textbooks and quickly entered the world of multitude clichés and meaningless words. That inspired him to write a text, in which he would, with the help of long dialogues of characters, portray the emptiness of their living. He created a drama that isn’t really a drama. He marked it as an anti-play – story that isn’t really a story, with a title, which doesn’t say much about its content: The Bald Soprano.

In the story we meet a married couple, who doesn’t speak to each other. The second couple, doesn’t even know each other. And there’s two more, which …

Mr., Mrs. Smith and Martin, maid and Commander of firefighters are situated in an English landscape and are therefore safely removed from us which allows us to openly satirise their nonsense of living. However, Ionesco’s anti-play presents us a reflection of our daily routines, platitudes and fabricated realities. He challenges us to discover our own fire.

If only we would find that fire. And wouldn’t suppress it.

Good luck and lots of fire!

 

BEŠTEKteater

The Bald Soprano (La Cantatrice Chauve, Eugène Ionesco, 1950).

5th and 6th of May 2018 at exactly 8.03pm, Prosvetni dom Savlje-Kleče, free entry

 

Graphic design: Marko Klemen

Photography: Ana Žnidaršič / Jernej Rodič

Model: Ivana Čemažar

 

Scroll up