fbpx
EventsConversations about Love

Conversations about Love

“Prek lepo pletene odeje nacionalnih zgodb, usod, običajev, v katere smo bili, smo in še bomo objeti, nam želijo igralci pokazati, kje vse in v kakšnih oblikah lahko govorimo o ljubezni. Vsak v svojem jeziku, pa tudi v jeziku bližnjega, v jeziku vseh.”

Pogovori o ljubezni

SNG Drama Ljubljana in Kraljevo gledališče Zetski dom na Cetinju

Režija: Jernej Lorenci

Dramaturg: Matic Starina
Scenograf: Branko Hojnik
Kostumografinja: Belinda Radulović
Avtor glasbe: Branko Rožman
Koreograf: Gregor Luštek
Oblikovalci svetlobe: Jernej Lorenci, Branko Hojnik, Juš Zidar
Lektorica: Tatjana Stanič
Korepetitorica in svetovalka za petje: Zvezdana Novaković
Asistent režiserja in producent: Juš Zidar
Asistentka kostumografinje: Bernarda Popelar Lesjak

Nastopajo: Barbara Folchitto, Daniele Gaggianes, Janez Škof, Jelena Laban, Karmen Bardak, Krist Lleshi, Maruša Majer, Matia Llupa, Srdjan Grahovac, Zvezdana Novaković

Predstava je pripoved. O narodu, družini, jezikih, usodah. O zgodbah – ljudskih, neznanih, pa tudi tistih večnih.

Mednarodna koprodukcija med ljubljansko Dramo in Kraljevim gledališčem Zetski dom na Cetinju je postala dom igralcem iz štirih različnih držav (Italije, Črne gore, Albanije in Slovenije), ki se do tedaj med seboj niso poznali. Projekt je bil zastavljen tako, da besedilo predstave ni bilo vnaprej pripravljeno, ampak so ga igralci in režiser razvili na vajah. Iz tega se je rodilo mnogo, predvsem pa za seboj potegnilo večjezikovnost, ki je ena najboljših elementov in skupni imenovalec celotne predstave.

Prek lepo pletene odeje nacionalnih zgodb, usod, običajev, v katere smo bili, smo in še bomo objeti, nam želijo igralci pokazati, kje vse in v kakšnih oblikah lahko govorimo o ljubezni. Vsak v svojem jeziku, pa tudi v jeziku bližnjega, v jeziku vseh. Skozi pesem, skozi živalsko govorico in skozi ples.

Če si dovolimo, lahko spoznamo mnogo. Predvsem to, da so ljubezen besede in načini, ki niso ujeti zgolj v besedicah »ljubim te«. In da je včasih ljubezen taka, da bi ji težko sploh rekli ljubezen. Ker nas grenko-sladko pušča na cedilu. Morda pa je njena poanta prav v tem, da uhaja? Ostajamo brez odgovora, brez definicij in razlag. Ostane nam le prevpraševanje svojih korenin, naroda, sebe. In pripovedovanje. Pogovarjanje. S samim s seboj. Drug z drugim. Predvsem pa s tistim, ki je v nas.

Jera Krečič

Photography: Duško Miljanić / SNG Drama Ljubljana

Naslednja ponovitev: 7. 12. 2019, Veliki oder

 

Scroll up