fbpx
EventsAngel of Oblivion

Angel of Oblivion

“Če bi me kdo vprašal, kaj je gledališče, bi rekla, da ta predstava.”

Jera Krečič

Angel pozabe

SNG Drama Ljubljana

Režiser: Igor Pison

Prevajalec: Štefan Vevar
Avtor priredbe: Igor Pison
Dramaturginja: Eva Kraševec
Scenografinja in oblikovalka luči: Petra Veber
Kostumografinja: Belinda Radulović
Skladatelj: Laren Polič Zdravič
Lektorica: Tatjana Stanič

Nastopajo:
Barbara Cerar – Ona
Saša Pavček – Babica, Mama
Janez Škof  Oče

Predstava je dramatizacija romana Angel pozabe (2011) Maje Haderlap, dvojezične avstrijsko koroško slovenske pesnice in pisateljice. To ni zgolj predstava o povojnih travmah, Slovencih za mejo in nacizmu. To je predstava o delčkih življenja deklice, ki pred našimi očmi odrašča in prerašča svojo domačo koroško hišo, svojega očeta, babico, mamo.

Postopno spoznavamo družino koroških Slovencev skozi dekličine spomine, ki valovijo eden v drugega. Protagonisti nam z neverjetno natančnostjo in prepričljivostjo ustvarjajo podobo hiše, dvorišča, črne kuhinje, čebelnjaka, gozda, vse to na preprostem črnem odru z nekaj opeke. Ni treba, da bi prebrali roman. Samo pustiti si moramo, da nas besede in telesa treh izjemnih igralcev asociativno potapljajo v delčke spominov in dogodkov te hiše, teh ljudi, ki živijo s preteklostjo bolj kot s sedanjostjo in ji, kljub poskusom rušenja (tako dobesednega kot simboličnega), ne morejo ubežati. Njihovi odnosi, posebej med očetom in hčerjo, so tako ganljivi in otipljivi, da bi jih nesel k srcu.

Deklica živi z vojno, čeprav jo je že za časa njenega rojstva uradno konec. Babica, ki je preživela koncentracijsko taborišče in oče, ki je pri dvanajstih postal partizan. Njuni spomini iz dneva v dan postajajo del nje, nehote jih vedno bolj in bolj razume in ponotranja, išče prostor zanje v svojem srcu in solzah, ko oče poskuša narediti samomor.

V drugem delu domače dvorišče preraste v Dunaj, njene misli pa v razmišljanja o sebi, domu, jeziku in narodni identiteti. Bori se z dejstvom, da njena jezika – slovenščina in nemščina – še vedno nosita uniformi in spoznava, da je odločitev za enega predvsem politične narave.

Težko je celovitost odra, telesa, čustev, odnosov, obrazov, mišic, znoja, dima, premikov, dotikov, ki smo jim bili priča, strniti v nekaj stavkov na bel računalniški zaslon. Če bi me kdo vprašal, kaj je gledališče, bi rekla, da ta predstava.

Jera Krečič

English description of the play can be found here.

Photography: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Naslednja ponovitev: 21. 3. 2019

Scroll up